Oedeemfysiotherapie

Oedeemfysiotherapie

Oedeem is een abnormale ophoping van vocht en/of eiwitten in het lichaamsweefsel als gevolg van een verstoord evenwicht tussen aan- en afvoer van vocht. Lymfoedeem is een chronische aandoening die vaak geleidelijk ontstaat. Andere veelvoorkomende vormen van oedeem zijn veneus oedeem, rustoedeem en oedeem bij reumatoïde artritis.

In de meeste gevallen ontstaan de klachten geleidelijk en pijnloos, omdat het oedeem heel langzaam toeneemt. De klachten die dan kunnen ontstaan zijn o.a. pijn, een vermoeid en zwaar gevoel, zwelling, beperkingen in bewegen en beperkingen in het dagelijks functioneren.

 

Wat kan een gespecialiseerd oedeemfysiotherapeut voor u doen?

Aangezien genezen van lymfoedeem niet mogelijk is, is de behandeling met name gericht op het terugdringen of niet verder doen toenemen van het oedeem in het lichaamsdeel om hierdoor zo het normaal functioneren te herstellen. Daarnaast kan uw oedeemfysiotherapeut d.m.v. houdings- en bewegingsadviezen proberen de beperkingen te verminderen.

De behandeling door een oedeemfysiotherapeut staat uit een combinatie van de volgende behandelmogelijkheden:

  • Voorlichting en adviezen t.a.v. huidverzorging, belasting van het aangedane lichaamsdeel, omgaan met beperkingen in het dagelijks functioneren, etc.
  • Manuele lymfedrainage, dit is een soort milde massagevorm waardoor de afvoer van het lymfevocht gestimuleerd wordt
  • Ambulante compressietherapie (zwachtelen)
  • Oefentherapie, waaronder houdings- en bewegingsadviezen, drainage oefeningen en functionele revalidatie
  • Lymftaping

 

De gekozen behandeling en de uiteindelijke behandeleffecten zijn afhankelijk van de ernst, oorzaak en duur van het oedeem. De behandeleffecten zijn doorgaans omvangvermindering, spanningsafname, pijnvermindering, functieverbetering en afname van de infectiekans.

 

Voor meer informatie of een afspraak

Wilt u meer informatie over oedeemfysiotherapie of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met Karin Timmerij. U kunt hen bereiken op 0546-820892.

 

Openingstijden

Maandag 07.30 – 18.00 uur
Dinsdag  07.30 – 21.30 uur
Woensdag 07.30 – 22.00 uur
Donderdag   08.00 – 21.00 uur
Vrijdag       07.30 – 17.30 uur
(Avonduren geopend voor groepsfitness)

Contactgegevens

Nieuwe berichten

! NIEUWE SAMENWERKING !
08 feb 2024
Voel je beter door 'WandelFit' !
30 dec 2023