De column van deze week in Hallo Almelo

FysioZuid: Val niet Stil!!

Achter mijn computer op een maandagavond bedenk ik mij wat ik u deze maand wil gaan vertellen. Allerlei onderwerpen komen langs. U weet dat er altijd recente en interessante ontwikkelingen uit de praktijk met u besproken wordt. De week dat u dit leest zitten we vlak voor een mooi evenement in Almelo. U heeft het vast al gelezen in de krant of via het internet. De zogenaamde Samenloop voor Hoop Almelo zal op 10-11 juni losbarsten en wij van FysioZuid zijn erbij!

SamenLoop voor Hoop is een evenement voor iedereen die iets tegen kanker wil doen. Gedurende een 24-uurs wandelestafette staan we samen met lotgenoten stil bij kanker én vieren we het leven. Tijdens de loop zijn er optredens, verschillende ceremonies en allerlei acties van deelnemers die op een bijzondere wijze geld inzamelen voor wetenschappelijk kankeronderzoek. De openheid en eensgezindheid maken van een SamenLoop een evenement dat niemand onberoerd laat. 

Het evenement sluit heel mooi aan op de campagne van NVFL (Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapeuten binnen de Lymfologie en Oncologie);

Val niet stil als je kanker hebt. Blijf bewegen!

Daar sta je dan. Alles valt stil. De wereld om je heen gaat door, alsof er niets aan de hand is.
Kanker is schrikken. Het doet niet alleen iets met je lijf. Het grijpt je ziel. Brengt je totaal uit balans.
Gelukkig is kanker steeds beter te genezen. Patiënten blijven langer in leven en steeds vaker wordt kanker een chronische ziekte. Artsen en oncologen werken daar hard aan. Zijn daar goed in. Ze pakken de problemen aan. Professioneel en doortastend. De afgelopen periode is er achter de schermen hard gewerkt aan een campagne voor de NVFL.

Ook FysioZuid wil met deze campagne mensen die geconfronteerd zijn met kanker als ook specialisten en artsen bereiken en wijzen op het belang van blijven bewegen. Wij bij FysioZuid willen benadrukken hoe belangrijk dit is. Voor, tijdens en na de medische behandelingen. Dat kan zelfstandig, met advies of onder begeleiding van een gespecialiseerde oncologische fysiotherapeut. Ingrijpende behandelingen zoals bestraling, chemotherapie of een operatie kunnen pijn, krachtverlies, stijfheid, spanningsklachten, oedeemvorming, conditieverlies en vermoeidheid tot gevolg hebben. Een gespecialiseerde oncologiefysiotherapeut bij FysioZuid, behandelt die gevolgen en helpt je om te gaan met je nieuwe situatie.

Wanneer je niets zou doen wordt je lichaam qua kracht en uithoudingsvermogen steeds zwakker en kun je je nog vermoeider gaan voelen. Een vicieuze cirkel. Door lichamelijk actief te blijven onderhoud (en uiteindelijk verbeter) je zo goed mogelijk je kracht en uithoudingsvermogen. Door het bewegen kun je je grenzen beter leren kennen en de bewustwording van je lichaam verhogen. Belangrijk zijn ook de psychische aspecten van bewegen. Het geeft zelfvertrouwen en doet de angst voor inspanning verdwijnen.

Natuurlijk kijkt de oncologiefysiotherapeut bij FysioZuid samen met jou, wat voor jou haalbaar is. Iedereen beweegt op zijn of haar eigen niveau en de revalidatie is maatwerk.

Wilt u meer informatie neem dan contact op met Karin Hemmer en/of Karin Timmerij.

Daarnaast nodigen wij u natuurlijk van harte uit op 10-11 juni bij de Samenloop voor Hoop Almelo waar diverse teams 24 uur lang rondjes om het hoofdveld van AVC Heracles zullen wandelen om geld in te zamelen voor KWF Kankerbestrijding.