FysioZuid deze week weer in Hallo Almelo
Val niet stil als je kanker hebt. Blijf bewegen!!
Daar sta je dan. Alles valt stil. De wereld om je heen gaat door, alsof er niets aan de hand is.
Kanker is schrikken. Het doet niet alleen iets met je lijf. Het grijpt je ziel. Brengt je totaal uit balans.
Gelukkig is kanker steeds beter te genezen. Patiënten blijven langer in leven en steeds vaker wordt kanker een chronische ziekte. Artsen en oncologen werken daar hard aan. Zijn daar goed in. Ze pakken de problemen aan. Professioneel en doortastend.
Ingrijpende behandelingen zoals bestraling, chemotherapie of een operatie kunnen pijn, krachtverlies, stijfheid, spanningsklachten, oedeemvorming, conditieverlies en vermoeidheid tot gevolg hebben. Een gespecialiseerde oncologiefysiotherapeut van FysioZuid behandelt die gevolgen en helpt je om te gaan met je nieuwe situatie.
De oncologiefysiotherapeut begrijpt en kent deze klachten en weet precies wat hij hier in het geval van een patiënt met kanker aan moet doen.
Verbeteren van de spierkracht en conditie.
Iemand met voldoende spierkracht en een goede conditie voelt zich in het algemeen beter en is ook beter in staat om een ingrijpende behandeling te ondergaan. De oncologiefysiotherapeut kent de omstandigheden en mogelijkheden van een patiënt met kanker en helpt hem met een goed bewegingsprogramma dat past bij zijn specifieke situatie.
Bewegen bij kanker
Veel mensen met kanker vragen zich af in hoeverre ze zich tijdens of na de behandeling van kanker intensief lichamelijk mogen inspannen. Door regelmatig te bewegen blijft de conditie beter behouden. Hoe beter je conditie, hoe beter je hormoon- en chemotherapie kunt verdragen. Bovendien vermindert de kans op ernstige vermoeidheid.
Om beter te begrijpen waarom het zinvol is om tijdens en na de behandeling van kanker te trainen, is het goed om te kijken wat bewegen met het lichaam doet.
Krachttraining
Zoals het woord ‘krachttraining’ al zegt, werk je hier specifiek aan meer kracht. Je spieren worden er sterker door. Naast een krachttoename wordt ook de doorbloeding van de spieren gestimuleerd waardoor deze soepeler worden. Tevens wordt de botaanmaak gestimuleerd, wat belangrijk is in het geval van hormoontherapie.
De behandeling van kanker, met name chemotherapie, kan invloed hebben op de spiercellen. Je kunt je hierdoor stijver en minder sterk voelen. Het is daarom van groot belang om de spierkracht zo goed mogelijk te onderhouden en te verbeteren.
Uithoudingsvermogen
Het uithoudingsvermogen train je om een activiteit langer vol te kunnen houden. Hierbij zet je onder andere je hart en longen aan het werk. Je gaat dieper ademhalen waardoor je longen meer zuurstof kunnen opnemen. Je hartslag zal omhoog gaan om krachtiger en sneller bloed rond te pompen om zo deze zuurstof af te leveren in de spieren. Je traint je hart dus om efficiënter te pompen. Hierdoor kan je bloeddruk omlaag gaan, zodat de bloedvaten minder belast worden.
Wanneer je niets zou doen wordt je lichaam qua kracht en uithoudingsvermogen steeds zwakker en kun je je nog vermoeider gaan voelen. Een vicieuze cirkel. Door lichamelijk actief te blijven onderhoud (en uiteindelijk verbeter) je zo goed mogelijk je kracht en uithoudingsvermogen. Door het bewegen kun je je grenzen beter leren kennen en de bewustwording van je lichaam verhogen. Belangrijk zijn ook de psychische aspecten van bewegen. Het geeft zelfvertrouwen en doet de angst voor inspanning verdwijnen.
Natuurlijk kijkt de oncologiefysiotherapeut bij FysioZuid samen met jou, wat voor jou haalbaar is. Iedereen beweegt op zijn of haar eigen niveau en de revalidatie is maatwerk.
Wilt u meer informatie neem dan contact op met Karin Hemmer en/of Karin Timmerij.
Oedeemfysiotherapie
Oedeem is een abnormale ophoping van vocht en/of eiwitten in het lichaamsweefsel als gevolg van een verstoord evenwicht tussen aan- en afvoer van vocht. Lymfoedeem is een chronische aandoening die vaak geleidelijk ontstaat. Andere veelvoorkomende vormen van oedeem zijn veneus oedeem, rustoedeem en oedeem bij reumatoïde artritis.
In de meeste gevallen ontstaan de klachten geleidelijk en pijnloos, omdat het oedeem heel langzaam toeneemt. De klachten die dan kunnen ontstaan zijn o.a. pijn, een vermoeid en zwaar gevoel, zwelling, beperkingen in bewegen en beperkingen in het dagelijks functioneren.
Wat kan een gespecialiseerd oedeemfysiotherapeut bij FysioZuid voor u doen?
Aangezien genezen van lymfoedeem niet mogelijk is, is de behandeling met name gericht op het terugdringen of niet verder doen toenemen van het oedeem in het lichaamsdeel om hierdoor zo het normaal functioneren te herstellen. Daarnaast kan de oedeem-fysiotherapeut bij FysioZuid d.m.v. houdings- en bewegingsadviezen proberen de beperkingen te verminderen.
De behandeling door een oedeemfysiotherapeut staat uit een combinatie van de volgende behandelmogelijkheden:
- Voorlichting en adviezen t.a.v. huidverzorging, belasting van het aangedane lichaamsdeel, omgaan met beperkingen in het dagelijks functioneren, etc.
- Manuele lymfedrainage, dit is een soort milde massagevorm waardoor de afvoer van het lymfevocht gestimuleerd wordt
- Ambulante compressietherapie (zwachtelen)
- Oefentherapie, waaronder houdings- en bewegingsadviezen, drainage oefeningen en functionele revalidatie
- Lymftaping
De gekozen behandeling en de uiteindelijke behandeleffecten zijn afhankelijk van de ernst, oorzaak en duur van het oedeem. De behandeleffecten zijn doorgaans omvangvermindering, spanningsafname, pijnvermindering, functieverbetering en afname van de infectiekans.