Looptherapie nu ook bij FysioZuid vanuit het basispakket!
Sinds dit jaar valt fysiotherapie bij vaatklachten in de benen, zoals etalagebenen, in het basispakket van de zorgverzekeraar.
Vanaf nu is dat ook bij FysioZuid mogelijk! Ben is hiervoor bijgeschoold en geregistreerd in het HVLnT en het CN.
Wat zijn etalagebenen (claudicatio intermittens)?
Tijdens het lopen hebben de beenspieren meer zuurstof nodig dan in rust. Als u sneller loopt of een heuvel opgaat, gebruikt u meer zuurstof. Zuurstof wordt door bloedvaten (de slagaders) aangevoerd. De klachten ontstaan doordat bij etalagebenen de slagaders van het been door aderverkalking vernauwd zijn. De vernauwing zorgt voor een verminderde aanvoer van bloed en dus van zuurstof naar de beenspieren. Dat zorgt voor pijnklachten tijdens het lopen, in uw voet, kuit, dijbeen of bil. Dit is afhankelijk van de plaats van de bloedvatvernauwing. Als u stilstaat, komen de spieren tot rust en kan het zuurstoftekort worden aangevuld. Hier komt de naam etalagebenen vandaan, omdat mensen bij de etalages stilstaan.
Bij extra inspanning, bijvoorbeeld tempoversnellingen, zullen de klachten eerder optreden omdat er dan meer zuurstof wordt gevraagd. Ook bij een lage temperatuur zijn er sneller klachten, omdat de bloedvaten door de kou iets samentrekken.
Wat zijn de risicofactoren?
Naast de looptraining kunt u ook andere maatregelen nemen om de gevolgen van slagaderverkalking te beperken. Zoals, streef naar een gezond gewicht, rook niet, eet gezond en gevarieerd (beperkt verzadigde vetten, alcohol en zout). Ook hoge bloeddruk en een hoog cholesterolgehalte zijn een verhoogd risico op slagaderverkalking. Door voldoende beweging en een gezond eetpatroon kunt u dit positief beïnvloeden.
Hoe ziet de behandeling eruit?
Onder begeleiding van een gespecialiseerde fysiotherapeut gaat u trainen om uw pijnvrije en totale loopafstand te vergroten. Het gaat erom dat u oefeningen doet die ‘claudicatiopijn’ opwekken. Dit kan van alles zijn, van kracht tot uithoudingsvermogen oefeningen. Meestal trainen we op de loopband en variëren we in helling en loopsnelheid. Belangrijk is om door de pijn heen te trainen. Dat is de manier om het bloed door zijaderen hun weg te zoeken en zo de gebruikte spieren van zuurstof te kunnen voorzien. Uiteindelijk zult u merken dat de pijn later komt en dat u een grotere afstand kunt lopen als voorheen.
Naast de loopbandtraining wordt de spierkracht in de benen ook verbeterd waardoor het lopen beter zal gaan.
Rol van de gespecialiseerde fysiotherapeut
De fysiotherapeut kan u deskundig begeleiden bij het verbeteren van uw conditie en spierkracht. De fysiotherapeut kan u uitleggen wat u juist wél en wat u beter níet kan doen.
Uw fysiotherapeut is aangesloten bij het Hart-Vaat-Long netwerk Twente (HVLnT), dit is een regionale groep fysiotherapeuten die gespecialiseerd is in het behandelen en begeleiden van patiënten met deze chronische ziekten. Verder is hij ook aangesloten bij het ClaudicatioNet.
Voor meer informatie of voor het maken van en afspraak
Meer weten over etalagebenen (claudicatio intermittens) of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met Ben Reeders. U kunt hem bereiken op 0546-820892.